Zupa jarzynowa - to danie które ratuje mnie zawsze wtedy, gdy nie mam czasu na gotowanie. Podaję ją na różne sposoby: bez żadnych dodatków, zmiksowaną na krem, z groszkiem ptysiowym, z kurczakiem, albo tak jak dzisiaj, z kaszą manną. Dodatek kaszy manny sprawia, że zupa staje się treściwsza, ale jest przy tym lekkostrawna. Żeby danie nie było mdłe, doprawiam je do smaku odrobiną musztardy, dzięki której nabiera ostrzejszego charakteru.
Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
biała część pora
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2l bulionu warzywnego
2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki jogurtu naturalnego
szklanka kaszy manny
sól, pieprz, pietruszka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę, pora pokrój w półplasterki. Warzywa zalej w rondlu 2 litrami bulionu warzywnego, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości warzyw, przez 15-20 minut.
2. Chochlę zupy rozmieszaj z musztardą, jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Dolej do reszty zupy, wymieszaj. Po kilku minutach wsyp do garnka kaszę mannę, wymieszaj i gotuj całość jeszcze 5 min. Spróbuj, czy nie trzeba doprawić zupy, na koniec posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj z pieczywem, grzankami lub bez dodatków.
z kaszą nie jadłam, ciekawa zupa, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńpolecamy :)
UsuńPysznie wygląda i na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńz kaszą manną jeszcze nie robiłam, ciekawy dodatek :)
OdpowiedzUsuńJarzynową jadłyśmy nie raz ale jeszcze nie z manną ;) Apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, żebym kiedykolwiek jadła jarzynową z manną, ale coś mi mówi, że w przedszkolu takie były :) Wygląda bardzo apetycznie :))
OdpowiedzUsuń